Domowe wynalazki i nie tylko :)

Opis forum


#1 2008-04-06 16:21:33

misiek1410

Administrator

Skąd: mój dom, mój pokój...
Zarejestrowany: 2008-04-06
Posty: 10
Punktów :   
WWW

Dekstryna

Dekstryna jest składnikiem wielu mas pirotechnicznych.

ZASTRZEŻENIA:
1. Nie podpalać
2. Nie łączyć z wodą
3. Nie jeść

Przepis (czas wykonania to ok. 10 minut):

1. Bierzemy mąkę ziemniaczaną i wsypujemy kilka łyżek do garnuszka (nie może być jej dużo).

2. Na kuchence ustawiamy duży ogień.

3. Łapiemy garnek, używając kombinerek lub innych szczypiec za ucho.

4.
-Przenosimy garnek nad ogień i następnie bardzo szybkimi ruchami trzepiemy garnkiem w prawo i lewo, tak, żeby mąka ziemniaczana nie przyległa do denka, bo inaczej glut gwarantowany.
-Mąka ma jeździć do powierzchni garnka nie może się zatrzymać.
-Co chwilę zdejmujemy garnuszek znad gazu i łyżeczką metalową mieszamy naszą przyszłą dekstrynę.
-Gdy już się zaczyna robić lekko żółta (po około 5-10min) do naszych ruchów ręką dochodzi podrzucanie jej jak placków.
po kolejnych 2-3 minutach nasza dekstryna jest gotowa (poznajemy po kolorze) kolor ma być taki jak piasek + złoto (bardzo piękny kolor)
-Podrzucanie jej powoduje, że sklejona dekstryna powstała podczas termicznego rozkłady skrobi zbryla się, a potrząsanie rozbija ziarna na piękny proszek i sprawia, że cała jej powierzchnia może się zamienić w dekstrynę.

Plusy i Minusy:

+ szybko otrzymujemy dekstrynę dobrej jakości
+ łatwość wykonania
- po długotrwałym potrząsaniu i machaniu garnkiem trochę boli ręka i trzeba zmieniać rękę
- nie można robić bardzo dużej ilości dekstryny na raz

Ogólnie jest to dobry i szybki sposób

Źródło: http://forum.pirotechnika.one.pl/viewto … a4f141bbd2

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
zakład pogrzebowy targówek